Natuur

Natuur

De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen worden terecht Vlaanderens mooiste landschap genoemd.
Omer Wattez stuurde bij de aanvang van de 20e eeuw  “dit lijken wel de Vlaamse Ardennen” de wijde wereld in.

Geografisch wordt het landschap bepaald door valleien - waaronder de Scheldevallei - en getuigenheuvels.

Hun schoonheid en unieke karakter inspireerde  talloze kunstenaars en schrijvers, zoals  Valerius de Saedeleer (1867-1941).  Maar ook de abstracte werken van Maurice Wyckaert (1923-1996) hadden de Vlaamse Ardennen als inspiratiebron. Ontelbare keren werd dit begeesterend landschap bezongen door Richard Minne, Omer Wattez, Herman Teirlinck en Felix Timmermans.
De bosrijke heuvels, de rust van de eindeloze valleien, de verleidelijke liefheid van het landschap, de weelderige waaier van kleuren, dat alles steeds gehuld in een delicate gevoeligheid maakt het tot een plek waar het goed is om te verblijven.

Het zijn die mystieke vergezichten in de herfst, winter, lente, zomer, tijdens een storm of in de avondschemering, die de befaamde schilder Valerius de Saedeleer in zijn doeken vereeuwigde.
Valerius betrok na de Eerste Wereldoorlog de villa Tynlon in Etikhove. Vanop de Onderbossenaar overschouwde hij de streek die voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron werd. Als geen ander wist hij het kleurenpalet van de weergaloze natuur van de Vlaamse Ardennen op doek vast te leggen.

De Vlaamse Ardennen bieden de bezoeker meer dan 300.000 jaar geschiedenis. Het landschap met haar getuigenheuvels is doorspekt met pittoreske dorpen, kastelen, molens, kapellen en eeuwenoude monumenten.
De musea van de Vlaamse Ardennen hebben een boeiend en gevarieerd aanbod. Archeologische vondsten van de prehistorie over de Gallo-Romeinse periode tot de middeleeuwen maar ook een overzicht van de verschillende kunstnijverheden (wandtapijtkunst, edelsmeedkunst) zorgen er voor dat je een duidelijke inzicht verkrijgt in het rijke verleden van deze groene regio.

Cultuur gaat hand in hand met natuur. De Vlaamse Ardennen tellen meer dan 20 bewegwijzerde wandelroutes. Bossen, vergezichten, venijnige hellingen en kinderkopjes, holle wegen en smalle paden onder stapelwolken wisselen op je tocht af in een kleurrijk ritme.

Onlangs werden vier nieuwe thematochten in het leven geroepen. De wandelarrangementen laten je Vlaanderens mooiste landschap op zoveel verschillend mogelijke manieren ontdekken. Je kan de befaamde hellingen uit de Ronde afwandelen, stappen door pure natuurpracht, literair gaan wandelen of een tocht maken met een streekbier als rode draad. (bron: toerisme oudenaarde)


www.toerismevlaamseardennen.be

 Op de site van de stad oudenaarde krijgt u  een overzicht van alles natuurgebieden en bossen in de omgeving.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in