Musea

Musea

Het MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen.

Oudenaarde, startpunt voor een verdere verkenning door de Vlaamse Ardennen, duizend jaar geschiedenis te midden van eindeloos golvende heuvels. Het MOU - brengt die geschiedenis tot leven. Via interactieve media en bijzondere historische stukken reis je door de tijd, van de middeleeuwen tot vandaag.

Je komt keizer Karel tegen, met zijn buitenechtelijke dochter Margaretha, en Adriaan Brouwer, met zijn beroemde biertaferelen, en Lodewijk XIV, die rond de stad in het zand bijt. Bekende inwoners als Frank De Bleeckere leggen uit wat hen fascineert in Oudenaarde. Topmodel Cesar Casier en vier andere karakterkoppen poseren voor de lens van Stephan Vanfleteren.

Het MOU bevindt zich bovendien in een van de mooiste stadhuizen van België, centraal gelegen op de markt van Oudenaarde. Het neemt er het oudste deel in, de veertiende-eeuwse Lakenhalle, symbool voor het roemrijke textielverleden van Oudenaarde. Wie na het meanderende parcours de smaak te pakken heeft, kan in de bovenlakenhalle 15 originele Oudenaardse wandtapijten bewonderen, en in drie andere stadhuiszalen de collectie De Boever-Alligoridès, een van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen.

Website

Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een uniek bezoekers- en belevingscentrum in Oudenaarde:

In het belevingsmuseum, op de benedenverdieping van het CRVV, kun je de Ronde van Vlaanderen iedere dag opnieuw beleven en zelfs winnen. Je wordt er ondergedompeld in de typische Rondesfeer, je kruipt er in de huid van Rondehelden, op interactieve attracties voel je de nijdigheid van de hellingen en de onbarmhartigheid van de kasseien

 Website

Huis de Lalaing

Oudenaarde heeft een eigen restauratie- en weefatelier. Dit is gehuisvest in Huis de Lalaing, een statige 17de-eeuwse patriciërswoning langs de rechteroever van de Schelde (Pamelewijk).
Enerzijds is er het restauratieatelier waar je het conservatie- en restauratieproces van de historische wandtapijten van naald tot draad kan volgen. Anderzijds worden in het weefatelier VASA moderne wandkleden volgens de oude techniek geweven. Verder is er ook een educatieve kamer waar aan de hand van foto’s het restauratieproces uit de doeken wordt gedaan.

Website

Ename 974

Sedert enkele jaren staat Ename in de belangstelling. Zijn verleden spreekt tot de verbeelding, de opgravingen worden met aandacht gevolgd en de ontdekkingen krijgen in de media uitgebreid commentaar. Al die aandacht is begrijpelijk, want in Ename ligt een unieke archeologische site, waar een stuk middeleeuwse wereld uitstekend bewaard bleef.

Ename heeft dan ook een belangrijk verleden bewaard en toegankelijk gemaakt in een vernieuwend archeologisch park, een uniek monument, een museum dat bijblijft en een prachtig natuurreservaat.

Website

Sint Walburgakerk

De collegiale Sint-Walburgakerk met haar majestueuze toren domineert de stad.
Van de vroeggotische kerk, waarvan de bouwwerken aanvingen in de eerste helft van de 12de eeuw, rest nu nog slechts het koor in Doornikse kalksteen.
In de 15de eeuw werd beslist de kerk te herbouwen in Brabantse gotiek maar men voltooide slechts de toren en de benedenkerk. In 1534 werden de werken stopgezet.
Het resultaat is een schitterend spel van Doornikse en Brabantse gotiek.

Website

(bron: toerisme Oudenbaarde)

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in