Sportief

Sportief

Fietsen

Oudenaarde is dé fietsstad van de Vlaamse Ardennen en een uitstekende uitvalsbasis voor een actieve vakantie! Oudenaarde is ook gelinkt aan de befaamde Ronde van Vlaanderen, het belangrijkste Vlaamse wielerevenement.

Oudenaarde wielerstad !

Over die Vlaamse wielerklassieker kom je alles te weten in het belevingsmuseum Centrum Ronde van Vlaanderen, ingeplant in de oude stadskern.  Oudenaarde wil eveneens het fietstoerisme stimuleren met happenings als “Word Flandrien”, de “Gouden Flandrien” of de “RetroRonde”. Wie liever niet in groep of begeleid fietst, kan dit ook op eigen tempo. Er zijn talrijke fietskaarten te verkrijgen die je toelaten het heuvelachtige landschap of de valleien te ontdekken.

Voor een compleet overzicht van alle fietsroutes: zie oudenaarde.be


Lekker fietsen in het spoor van Adriaan Brouwer

Kies voor de fietsroute lekker fietsen in het spoor van Adriaan Brouwer en doe de befaamde venijnige hellingen en kinderkopjes aan. Elke sportieve fietser kan hier zijn hart ophalen en onderweg genieten van streekproducten in de plaatselijke cafeetjes en tavernen.

“Deze thematocht van 35 km verenigt het beste van de Vlaamse Ardennen. Je start in het historische hart van Oudenaarde, rijdt door indrukwekkende landschappen en vergezichten en door de prachtige natuur, zoals in Bos 't Ename. Je krijgt een paar nijdige hellingen uit de Ronde van Vlaanderen voor de wielen geschoven, maar je kan meteen op adem komen in enkele typische cafeetjes en je dorst lessen met een echte "Oudenaards bruin". In de Vlaamse Ardennen zijn religieuze tradities vaak verbonden met lekkers, zoals de geutelingen en de lekkies (Mariabedevaart in Kerselare). Adriaen Brouwer was een echte levensgenieter en dat zal je met deze fietstocht tussen Oudenaarde en Maarkedal geweten hebben!”

De getrainde wielertoerist doet met plezier de Ronde van Vlaanderen routes aan.


De scheldevallei

Bezoekers die het niet zo op sportieve inspanningen hebben begrepen, kunnen het hele jaar de loop van de Schelde volgen. De Scheldevallei is werkelijk genieten op eigen tempo en biedt bovendien een volledig vlak parcours of je nu richting Gent of richting Kluisbergen langs het jaagpad fietst. Terwijl je geniet aan de Scheldeboorden zie je op de achtergrond de hellingen opduiken.
De waardevolle landschapselementen van de Scheldevallei staan tijdens deze tocht op de agenda. De Scheldevallei wijzigde immers in de loop der tijden haar loop. In de 19de eeuw werd de bochtige Schelde op vele plaatsen rechtgetrokken. Meanders werden daarbij afgesneden en bleven achter als stilstaande waters.
Kies voor de Scheldevalleiroute nrs 1-2-3 op FietsbrochuresAndere vlakke parcours zijn het Mijnwerkerspad in de Zwalmvallei of het nieuwe fietspad in de oude spoorwegbedding Oudenaarde (Leupegem)-Kluisbergen.

Maak zelf je route

Wie echter het vlakke parcours en de befaamde hellingen met elkaar wil verenigen, kan via een fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen zelf een route uitstippelen. Deze kaart is te koop via alle toeristische diensten.

Je kan met de routeplanner op de site van Toerisme Vlaamse Ardennen ook eenvoudig en snel jouw persoonlijke tocht uitstippelen. De wegbeschrijving is downloadbaar naar gps. De routeplanner is gratis te raadplegen via www.toerismevlaamseardennen.be
Mountainbiken

Wie van mountainbiken houdt, komt zeker aan zijn trekken. Er zijn tal van bepijlde routes in de Vlaamse Ardennen. Deze zijn bovendien met elkaar verbonden door middel van de gele Bloso-pijltjes. Dit resulteert in een mountainbikenetwerk van meer dan 220km!

Via de site van www.crvv.be (Rondetoerisme/Routes/Mountainbikeroutes), kan je per lus de GPX-track downloaden voor je gps.

Wandelen

Wil je graag de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oudenaarde en de prachtige omgeving van de Vlaamse Ardennen te voet verkennen, dan heb je een uitgebreide keuze aan uitgestippelde routes. Je kan deze verkrijgen op de dienst toerisme.

Nog op zoek naar een leuke activiteit voor ’s avonds ?
Tijdens een feeërieke ‘Oudenaarde by night’ avondwandeling neemt een gids je mee langs mooi verlichte Scheldekaaien.


Wat dacht je van een partijtje golf?

Golf- & Countryclub Oudenaarde, in het historische domein van het imposante 19de eeuwse kasteel van Petegem (1847), kan vanaf de zomer van 2007 bogen op twee prachtige 18 holesbanen, namelijk ‘KASTEEL’ (par71) en ‘ANKER’ (par72).
Daarnaast beschikt de club over 4 oefenholes, putting-green, chipping-green en practice-area.

Doe het eens anders!

Wat dacht je om de streek te verkennen te paard, per koets, huifkar of luchtballlon? Kijk dan even hier.

(bronnen toerisme oudenaarde en toerisme vlaamse ardennen)

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in